by Zomerfeest
-
zomerfeest 23 plays | All rights reserved
De slechtvalk is een vogelsoort uit de orde Roofvogels. De slechtvalk staat in Nederland op de rode lijst van meest bedreigde vogelsoorten, maar de slechtvalk komt steeds vaker voor in Nederland. Vooral in de winter komt de slechtvalk steeds vaker voor. In de zomer zijn er ongeveer 60 broedparen in Nederland, ze komen dan in alle provincies van Nederland voor.
Zoals bij alle roofvogels is ook bij de slechtvalk het vrouwtje aanzienlijk groter dan het mannetje. Het vrouwtje wordt gemiddeld 46 tot 54 cm groot. Het mannetje wordt gemiddeld 38 tot 46 cm groot. Op de rug en kop is de slechtvalk donkergrijs van kleur. Zijn wangen zijn wit van kleur en hij heeft een donkere baardstreep, dit is kenmerkend voor alle valken. Op zijn buik is hij crèmekleurig met donkere vlekken. Op de poten, snavel en rondom de ogen, is de slechtvalk geel van kleur.
De slechtvalk vangt zijn prooien met een snelle duikvlucht. Hij kan snelheden halen tot wel 200 tot 260 km/uur. Door zijn snelle duikvlucht slaat hij zijn prooien op slag dood. Meestal zijn dit vogels zoals duiven en eenden. Soms worden de prooien op de grond levend gevangen.
Op een leeftijd van drie jaar is de slechtvalk geslachtsrijp. De broedperiode voor de slechtvalk begint rond Maart, dit duurt dan tot mei. Hij legt in deze periode één keer eieren. De vrouwelijke slechtvalk legt ongeveer 3 á 4 eieren. De duur voordat de eieren uitkomen bedraagt ongeveer 29 á 32 dagen. Nadat de jongen zijn geboren, verblijven zij nog 35 á 42 dagen in het nest.
Bron: www.OverVogels.nl
Foto:
1. Slechtvalk met zijn prooi
2. Slechtvalk in vogelvlucht