Shoudio

 
 
 
×
Shoudio for Iphone Shoudio for Android

Hi there stranger!

Tune into the world and share what you are hearing with Shoudio. Explore sounds around you, and publish audio recordings straight from your smartphone or this website to your Facebook Wall, Twitter, Foursquare and Soundcloud.

 

Shoudio is free: Find our apps in the Android Market (beta) and the iTunes Appstore.

 


Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park de Weerribben, het Vitens terrein, het Hoge Land en iets verderop het Vogelbosje in het Zwarte Water waar sinds enkele jaren een zeearend broedt. 

De toren is alleen op bepaalde zaterdagen en met groepen op afspraak te beklimmen. Zie de website van Natuurmonumenten. Er zijn hier regelmatig torenvalken te zien en er komt ook wel eens een slechtvalk voorbij.

De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping. Hier sta je in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen. Op 28 meter hoogte loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Als bezoeker krijg je hier een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. Helemaal bovenin is het uitkijkpunt met vier grote vensters die een geweldig uitzicht bieden over natuurgebied De Wieden.  

De toren is gemaakt van gewapend beton en bekleed met baksteen. Dit is kenmerkend voor de sobere manier van bouwen in de jaren dertig van de vorige eeuw. De architect is helaas onbekend. Je kunt wel uit de stijl opmaken dat de ontwerper zich heeft laten inspireren door collega’s van de Amsterdamse school. Van een saaie watertoren is geen sprake; het bouwwerk toont zijn expressie met zijn opvallende in- en uitspringende hoeken.  

De toenmalige Waterleiding Maatschappij Overijssel die in 2002 opging in Vitens, bouwde de watertoren in 1931. Omdat Het Hoge Land bij Sint Jansklooster hoger ligt dan de omgeving was dit een geschikte plaats voor een watertoren.

Kijk op de website van Natuurmonumenten voor meer informatie

(Foto © Natuurmonumenten)

Ivnlandelijk is on Shoudio and has shared 585 location based audio recordings sofar.

Ivnlandelijk's Shoudios >

QR code for this recording: