by Ivn393
-
ivn393 1 plays | All rights reserved
Nu staan we op de plek waar van ongeveer mei tot en met september boomkikkers in de braamstruiken te vinden zijn.
De andere maanden zitten de boomkikkers voor hun winterslaap in de holtes van bomen of in de strooisellaag tussen de boomwortels, in het bos.
In april trekken ze naar ondiepe poelen om te paren. Een van deze poelen zie je in het weiland achter de braamstruiken. In de poelen vindt de paring plaats en worden de eitjes afgezet. In deze tijd maken de mannetjes, zoals je op de achtergrond wellicht hoort, een enorm kabaal om de vrouwtjes naar zich toe te lokken.
Na de paring gaan de volwassen boomkikkers direct naar de braamstruiken. Overdag zitten ze rustig op de bladeren in de zon. Ze zijn koudbloedig en hebben de zon nodig om warm te blijven. ’s Avonds worden ze actiever, ze kruipen de struiken in en gaan op zoek naar eten. De volgende ochtend als het weer lekker warm wordt nemen ze hun plekje in de zon weer in.
De eitjes in de poelen ontwikkelen zich tot kikkervisjes en vervolgens jonge boomkikkertjes. Ongeveer in augustus trekken ook zij de braamstruiken in tot het overdag te koud wordt. Dan trekken alle boomkikkers, groot en klein, zich weer voor de winter terug in het bos.
Ze hebben een perfecte schutkleur voor het zitten op de bladeren, maar meestal lukt het wel om er een te vinden, als je voorzichtig de struiken afzoekt.