by Ivn393
-
ivn393 0 plays | All rights reserved
Ga even lekker zitten op het bankje aan je linkerhand en geniet van de rust om je heen.
In het voorjaar hoor je de groene en bruine kikkers kwaken in de poelen.
Deze beide kikkersoorten komen heel algemeen voor in De Brand. Ze zitten in een groot deel van de zeventig poelen die Brabants Landschap de afgelopen jaren gegraven heeft. In het voorjaar wordt er gepaard en komen de kikkers uit, dan is het een drukte van belang en lopen ze je soms voor de voeten. Maar ook hartje winter kun je ze tegenkomen als ze zich terugtrekken in het bos.
De naam groene kikker is een verzamelnaam voor de poelkikker, bastaardkikker en meerkikker. Zij blijven gedurende de zomer in of in de buurt van de poelen.
De bruine kikker is een middelgrote, vrij robuuste kikker met een stompe snuit, die buiten het voortplantingsseizoen op het land leeft.
Bruine en groene kikkers eten slakken, kevers en insectenlarven, echte vleeseters dus. Dikkopjes, de jonge kikkers, leven van algen en ander plantaardig materiaal. Langzaamaan schakelen ze over op dierlijk voedsel. Kikkers eten zo nodig ook andere kikkers in een bui van kannibalisme.
Dan is er nog een derde kikkersoort die in de Brand voorkomt, namelijk de boomkikker.
Om deze kikkers een goede plek te bieden zijn een aantal van de poelen speciaal heel ondiep zodat de jonge kikkertjes eruit kunnen kruipen in augustus.
Daarnaast moeten ze ook een deel van het jaar droogvallen zodat er geen vissen in gaan leven. Die zijn namelijk dol op de larven en jonge boomkikkertjes.
Als de poeltjes droogvallen loop je echter weer het risico dat ze dichtgroeien. Om dat te voorkomen zie je in deze weitjes steeds twee koeien staan. Twee koeien is voldoende om te voorkomen dat de poelen dichtgroeien, maar is ook meteen het maximum. Stonden er meer dan zouden er teveel meststoffen in de weitjes terechtkomen wat weer een negatieve invloed heeft op de diversiteit van de begroeiing.