by Ivn393
-
ivn393 1231 plays | All rights reserved
De Brand wordt omringd door dekzandruggen. Dit is zand wat tijdens de laatste ijstijd, je moet dan denken aan zo’n 12.000 jaar geleden, vanuit toen drooggevallen Noordzee en rivier-, en beekbeddingen is opgestoven.
Het duidelijkste voorbeeld hiervan zijn de zandduinen van de Loonse en Drunense duinen.
Je zou je het hele gebied kunnen voorstellen als een reusachtig soepbord. Met de Brand als middelpunt.
De ondergrond van het gebied is leem, dat maar moeilijk doordringbaar is voor water. Dit heeft tot gevolg dat het regenwater dat valt op die hogere dekzandruggen langzaam doorsijpelt naar het laagste punt in het midden, De Brand.
Hier komt het na enige tientallen jaren aan de oppervlakte als kwelwater, waarover later meer.
In de winter van 2021-2022 zijn hier werkzaamheden uitgevoerd. Aan deze kant van de Schoorstraat zijn enkele ondiepe poelen gegraven, aan de overkant ook 1.
De bedoeling hiervan is om een Ecologische verbindingszone te maken vanuit de Leemputten, via de Brand naar Huis ter heide.
Op deze manier moet het mogelijk worden voor diverse soorten, zoals de Poelkikker en Boomkikker, maar ook de Kamsalamander en de medicinale Bloedzuiger om zich te kunnen verplaatsen.
Als deze soorten zich kunnen verplaatsen over een groter gebied hebben ze meer overlevingskansen en zijn ze beter bestand tegen negatieve invloeden.