Shoudio

 
 
 
×
Shoudio for Iphone Shoudio for Android

Hi there stranger!

Tune into the world and share what you are hearing with Shoudio. Explore sounds around you, and publish audio recordings straight from your smartphone or this website to your Facebook Wall, Twitter, Foursquare and Soundcloud.

 

Shoudio is free: Find our apps in the Android Market (beta) and the iTunes Appstore.

 


Hier staan een aantal esdoorns. Deze bomen komen uit Midden- en Zuid-Europa. De esdoorn heeft in de winter een erg opvallende grote groene eindknop, waar in het voorjaar dan het handvormige blad uitkomt en de kleine bloemetjes die insecten aantrekken.
De esdoorn is vooral in de herfst erg opvallend want dan krijgen de bladeren de meest uiteenlopende kleuren, van geel tot rood. In de herfst vliegen de zaadjes al draaiend door de lucht als het flink waait.
In het voorjaar, als de sapstroom weer opgang komt, kan het sap getapt worden. Van dit zoete sap wordt in Noord Amerika stroop gemaakt (maple syrup of esdoornsiroop). In de Verenigde Staten werd er vroeger snoep van gemaakt.
In de Canadese vlag is het blad van de suikeresdoorn als symbool opgenomen.
Het hout van de esdoorn wordt gebruikt voor meubels, vloeren en muziekinstrumenten. Stradivarius gebruikte het hout van de esdoorn voor de rugzijde van zijn violen.
Als de boom circa 80 jaar is dan wordt de schors zo ruig als deze. Daarvoor is het grijs en glad. Het is leuk om de esdoorn te vergelijken met de linde die ongeveer even oud is. Wat valt je op?

Duiven zijn echte stadspark bewoners en ze zijn dus ook regelmatig waar te nemen in het park. Duiven bouwen eenvoudige slordige nesten van takjes, die ook nog wel eens uit de bomen vallen met een beetje wind. Stadsduiven zijn de meest voorkomende duiven. De stadsduif is een variant van de rotsduif en is oorspronkelijk bewoner van rotsen.

In het park zie je echter vooral veel houtduiven, terwijl er in de wijk veel Turkse tortels zitten. De Turkse tortel is grijs bruin van kleur met een zwart bandje in de nek. De houtduif heeft een witte vlek in de nek, een brede roze borst en een witte streep op de vleugels. De houtduif is van deze drie de grootste van de duiven.
De houtduif en de stadsduif lijken erg op elkaar. De belangrijkste verschillen zijn de ogen. Deze zijn bij de stadsduif rood en bij de houtduif geel. Het makkelijkste zijn ze te onderscheiden door middel van de roep. Die van de houtduif bestaat uit 5 verschillende gedeeltes: Roe-koe-koe roe-koe De stadsduif heeft er twee: Roe-koe en de Turkse tortel drie: hoe-hoe ho.
Op het geluidsfragment hoor je achtereenvolgens de stadsduif, de houtduif en de Turkse tortel.

Tip: doe een extra tik op de getekende vogelafbeeldingen voor het gehele plaatje.

Ivn313 is on Shoudio and has shared 281 location based audio recordings sofar.

Ivn313's Shoudios >

QR code for this recording: