Shoudio

 
 
 
×
Shoudio for Iphone Shoudio for Android

Hi there stranger!

Tune into the world and share what you are hearing with Shoudio. Explore sounds around you, and publish audio recordings straight from your smartphone or this website to your Facebook Wall, Twitter, Foursquare and Soundcloud.

 

Shoudio is free: Find our apps in the Android Market (beta) and the iTunes Appstore.

 


De lindes in deze lange lindelaan staan volgens de structuur van een sterrenbos; een park in Franse stijl met duidelijke zichtassen. Opvallend is dat een aantal van deze zicht-assen, na de herinrichting rond 1819 in Engelse landschapstijl, behouden zijn gebleven.
In het park zijn veel lindes aangeplant. Het zijn voornamelijk Hollandse lindes. Een Hollandse linde is een kruising tussen de zomer- en de winterlinde en is sinds het begin van de 17e eeuw veelvuldig aangeplant. Een (Hollandse) linde is te herkennen aan de waterloten. Dit zijn nieuwe scheuten die onderaan bij de stam omhoog schieten. Opvallend aan een linde is dat het blad ongelijk eindigt bij de steel. Ze hebben een beetje de vorm van een hart. In de winter lijken de knoppen van de linde op een rode bokshandschoen. Vooral in de winter is goed te zien dat de hele boom de vorm van een omgekeerd hart heeft.
Het hout van een linde is zeer geschikt voor houtsnijwerk, draaiwerk en beeldhouwwerk. De Russische matroesjka's worden bijvoorbeeld van lindehout gemaakt. Ook de beelden in de Broederenkerk in de binnenstad zijn uit lindehout gesneden.
De linde bloeit laat, pas half juni begint dit en dan zijn ze goed te ruiken. Van de bloesem van lindes kun je thee maken. Deze thee verzacht onder andere de hoestprikkel en is rustgevend.
Aan de eerst linde op de hoek van de Langelaan en de Avenue zit een leeftijdsbordje. Dit geeft een idee hoe oud deze boom is. Onthoud hoe de linde van deze leeftijd er uit ziet en vergelijk dit beeld straks met andere soorten bomen met dezelfde leeftijd.

Vogels hebben vaak mooie opvallende kleuren. Spreeuwen lijken van afstand saaie zwarte vogels, maar het baltskleed van de spreeuw is, als je goed kijkt, prachtig. In het park zie je ze vaak wat op de grond zitten pikken om wormen en insecten te zoeken. Ze nestelen meestal in holtes van oude bomen. Wie weet zie je ze in het voorjaar ergens in of uit hun holletje komen.
Spreeuwen komen vaak in grote groepen voor. In de winter zitten ze in een kale boom en dan lijkt het of de boom vol blad zit. Of ze zwermen in de nazomer boven de stad met duizenden tegelijk. Die wolken spreeuwen die op en neer deinen in de lucht zijn altijd een prachtig schouwspel. Tref je een groep spreeuwen bij elkaar dan hoor je een oorverdovend en vrolijk gekwetter.
Op het geluidsfragment hoor je een spreeuw.

Ivn313 is on Shoudio and has shared 281 location based audio recordings sofar.

Ivn313's Shoudios >

QR code for this recording: