by Ivn298
-
ivn298 526 plays | All rights reserved
Rechts van de trap zie je enkele metershoge hondsrozen. Verder staan hier op de helling wilde liguster, meidoorn, kardinaalsmuts, vlier, wilg en duindoorn, allemaal kenmerkende struiken voor de duinen. Deze struiken vormen met hun bessen een belangrijke voedselbron voor de vogels, vooral ook tijdens de vogeltrek.
In de kalkrijke duinen hier komen diverse soorten rozen voor. Drie soorten rozen komen met name voor. Hele vlakten zijn soms bedekt met het duinroosje. De plant wordt vaak niet meer dan een halve meter groot, heeft rechtopstaande, donkerbruine takken met veel stekels en bloeit in mei/juni met crèmekleurige bloemen. In het najaar verschijnen de bruinachtig paars/zwarte rozenbottels. Verder tref je de hoge struiken van de hondsroos en de egelantier aan. De hondsroos bloeit met roze/witte bloemen, de egelantier met roze bloemen met een wit hart. Kenmerkende verschillen zijn: als je over de blaadjes van de egelantier wrijft ruik je appel (de hondsroos geeft geen geur af), en het steeltje van de egelantier heeft (voelbare) klierhaartjes, de hondsroos niet.
Voor een overzicht inclusief determineersleutel van alle rozen die in de duinen voorkomen: https://duinenenmensen.nl/wilde-rozen-in-het-duin-determinatietabel/.
Als je nu de trap op gaat en het pad verder volgt kom je op de Hazenberg (32m hoog).
Foto Hondsroos: Eric Claasen (14/6/2020); Egelantier: Ruud Nabben (28-05-2020)