by Ivn298
-
ivn298 505 plays | All rights reserved
We zijn aangekomen aan de windluwe zijde van de zeereep. Verstuiving vind hier matig plaats en de wind voert vanuit de zeereep regelmatig kalkhoudend zand toe. Het is de ideale plek voor het groot duinsterretje, een mossoort typerend voor kalkrijke duinen. Na een lange warme, droge periode, ziet het groot duinsterretje er bruin, dor en onopvallend uit. Tijdens droogte schroeven de toppen van de bladeren als het ware in elkaar, waarmee het mos verdamping tegen gaat en langer kan overleven. Maar zodra het goed regent vult het mos zich met water, ontkrullen de toppen zich, en vouwen de blaadjes weer uit. Het mos krijgt dan snel weer een heldergroene kleur, die vooral op grijze najaars- en winterdagen extra opvalt. Door zelf wat water op het droge mos te gieten, kun je heel goed aanschouwen hoe dit gebeurt! Wanneer afgestorven mosdeeltjes zich vermengen met het zand, ontstaat er na enige tijd een goede bodem voor andere planten om op te groeien. Uiteindelijk zal een gebied van groot duinsterretje zich ontwikkelen tot een gebied waar vaatplanten overheersen.
We staan hier in de duinvallei Groot Olmen. Aan de overkant van deze vallei als je in noordoostelijke richting kijkt, is tussen 2005 en 2007 de oudste nederzetting van het duingebied opgegraven. De boerderij dateert uit de 6e of 7 eeuw na Christus en er is bewijs gevonden dat de Friezen in die tijd al handel dreven in deze regio. Het bezoekerscentrum bij ingang Koevlak is gebouwd naar het voorbeeld van de boerderij die hier is opgegraven. Het is te veel informatie om hier te vertellen, maar wij raden je zeker aan om de links eens op je gemak te bekijken.
Sporen onder het zand (Duinen en Mensen)
Bezoekerscentrum De Kennemerduinen
Je mag nu het pad vervolgen tot het fietspad. Hier staat een bankje. Je loopt nog tien meter over het fietspad, daarna neem je linksaf het voetpad, het duin op.