Shoudio

 
 
 
×
Shoudio for Iphone Shoudio for Android

Hi there stranger!

Tune into the world and share what you are hearing with Shoudio. Explore sounds around you, and publish audio recordings straight from your smartphone or this website to your Facebook Wall, Twitter, Foursquare and Soundcloud.

 

Shoudio is free: Find our apps in the Android Market (beta) and the iTunes Appstore.

 


Aan de linkerkant van het fietspad is een es te zien met daarin een eksternest. Zodra een ekster zijn of haar partner heeft gevonden, blijven ze in principe hun hele leven samen. Ze zijn daarbij monogaam en territoriaal. Het mannetje en het vrouwtje werken beiden mee aan het bouwen van het relatief grote nest, dat bestaat uit takken en twijgen. De nestkom wordt verstevigd met een laag klei of modder en gevoerd met plantenwortels, grassen en haren. De nesten zijn van boven overdekt als bescherming tegen predatoren en hebben een verborgen ingang. Eksters kunnen meerdere nesten bouwen waarvan ze er maar één bewonen. Ook herbouwen of renoveren ze soms oude nesten: er zijn gevallen bekend waar ze het oude nestmateriaal weer gebruikten om een nieuw nest te bouwen. Dat is pas duurzaam! 

Voor meer informatie over de es, klik hier.

Wat hier ook opvalt wanneer je om je heen kijkt, zijn de vele duindoornstruiken, een typische soort voor kalkrijk duingebied. Het is een struik met veel takken en heel veel lange spitse doorns. Duindoorn is een tweehuizige plant, dat wil zeggen dat een struik mannelijk of vrouwelijk kan zijn. De duindoorn bloeit in het voorjaar met groene bloemetjes, en pas na de bloei komen de bladeren aan de struiken. Alleen de vrouwelijke struik krijgt in het najaar oranje besjes. Wat interessant is, is dat er in de wortels van de duindoorn een symbiotische bacterie leeft die voor binding van luchtstikstof zorgt. Daardoor wordt de grond rond de duindoorn verrijkt met stikstof, waardoor stikstofminnende planten daar ook kunnen groeien. Voor meer informatie over de duindoorn, zie hier.

Enkele meters verderop (iets na het wildrooster) zie je aan de rechterzijde van het fietspad een zadelvormig duin. Dit is de oudste vogeltelpost van Nederland: de oudste telgegevens dateren uit 1953. Een vogeltrektelling duurt ongeveer 2,5 uur, start een half uur voor zonsopgang en vindt meestal plaats in de periode van juli tot begin november. 

Je kunt nu verder het fietspad vervolgen.

Ivn298 is on Shoudio and has shared 271 location based audio recordings sofar.

Ivn298's Shoudios >

QR code for this recording: