by Ivn289
-
ivn289 281 plays | All rights reserved
Het gebied in deze omgeving, nu aangeduid met Spelderholt, heette eerder in de volksmond Het Groote Zand. Een zich tot de einder uitstrekkend 'woest en bijster land' met zandverstuivingen, heuvels, heide en kreupelbosjes. Ontstaan door overmatige houtkap voor de vroeg-middeleeuwse ijzerindustrie op de Veluwe en overbegrazing door schapen. Het was eigendom van de geërfden van de Speldermark. Na opheffing van de mark in 1870 werd het gebied opgekocht door grootgrondbezitters. Een van hen was Texiera de Mattos uit Beekbergen, die in 1905 eigenaar werd van het huidige bosgebied Spelderholt. Hij schonk dit in 1921 aan de Staat en deze gaf het aan Staatsbosbeheer in beheer en ter exploitatie. Veel bos werd aangeplant, met name grove dennen ten behoeve van de mijnbouw. Nu is het Natura 2000 gebied.
Het bijgevoegde topokaartje uit 1920 geeft de situatie van 100 jaar geleden aan. Je huidige positie is aangegeven door het rode kruisje. Deze zandweg heette vroeger Prins Hendrikweg, net als de Wilhelminaweg waarschijnlijk vernoemd door de sterk oranjegezinde Texeira de Mattos.
De fraaie beukenallée waar je zoeven door liep heette Spelderweg. Deze zandweg liep eerder door richting kasteel Spelderholt en werd oorspronkelijk ook gebruikt als jachtweg.
Beluister hoe het verder ging met Jan Fluit