by Ivn289
-
ivn289 284 plays | All rights reserved
Begin 17e eeuw begon overal op de Veluwe het gebruik van voorhanden stromend beekwater voor de aandrijving van watermolens voor met name de papierfabricage.
In 1606 verkreeg de bekende 'meester pampiermaecker' Marten Orges het recht om een tweede watermolen op de Beekbergse beek te drijven: de Ruitersmolen. Volgens de overlevering zou de naam van deze molen zijn terug te voeren op deze Marten Orges die zijn meerdere papiermolens steeds te paard zou hebben bezocht. Na een brand is rond 1920 het huidige molengebouw gerealiseerd. Tot in de Tweede Wereldoorlog was de molen als graanmolen in bedrijf. Daarna raakte de molen in verval.
In 1980 werd de Stichting Vrienden van de Ruitersmolen opgericht die in 1985 de molen heeft gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt. In 2001 werden waterrad en molengoot vernieuwd. Zie ook de plaquette op de muur naast de ingang.
Loop om de molen heen, langs het waterrad en over het tweede bruggetje verder langs de beek.
Na ongeveer 200 m kom je langs de Tullekensmolen. Deze molen werd omstreeks 1535 gebouwd en was eigendom van het Sint Petersgasthuis in Arnhem. In 1601 werd deze watermolen verpacht aan Marten Orges. Ook hier zijn de molengoot en het bijzondere, stalen waterrad vrij recent vernieuwd. In het oude molengebouw is nu het Ford museum gehuisvest.
Beluister het verhaal van Jan Fluit.