by Ivn280
-
ivn280 147 plays | All rights reserved
Tijdens de een-na laatste ijstijd, zo’n 130.000 jaar geleden, is het gebied waar je je nu bevind ontstaan. Door een dik pakket landijs dat langzaam over Nederland schoof, is de Heuvelrug ontstaan.
Voorafgaand aan de ijsbedekking in Nederland hadden de rivieren (o.a. de Rijn) daar dikke lagen zand en grind afgezet. Door het ijs dat tot het midden van Nederland oprukte, werden deze rivierafzettingen opgeduwd in hoge stuwwallen. Probeer maar met de punt van je voet steeds in hetzelfde stukje zand te duwen. Zie je een bergje ontstaan?
Op deze manier zijn op de Heuvelrug van noord naar zuid meer dan 30 “bergen” ontstaan. De hoogste “berg” is de Amerongse Berg (68,9 meter). De Maarnse berg bij Maarn is 41,1m hoog.
Tijdens de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar terug, werd de stuwwal bedekt met een dikke laag dekzand. Toen het klimaat weer wat minder koud werd, groeide hier een bos op.
Rond het jaar 1000 werd dit ‘oerbos’ gekapt om plaats te maken voor de veeteelt. Hierdoor kreeg wind en zand vrij spel en ontstonden zandduinen. En daar loop je nu op! De Koeheuvels zijn de stuifzandheuvels die toen zijn ontstaan.
De Utrechtse Heuvelrug heeft een eeuwenoude waterbel in de grond liggen die nog stamt uit de ijstijd. Tot een paar decennia terug kwam deze waterbel na een flinke regenbui naar de oppervlakte.