Shoudio

 
 
 
×
Shoudio for Iphone Shoudio for Android

Hi there stranger!

Tune into the world and share what you are hearing with Shoudio. Explore sounds around you, and publish audio recordings straight from your smartphone or this website to your Facebook Wall, Twitter, Foursquare and Soundcloud.

 

Shoudio is free: Find our apps in the Android Market (beta) and the iTunes Appstore.

 


Zoals je ziet is de grond hier hoger dan verderop. Je loopt namelijk op een oude es. Dat is een hoog gelegen landbouwakker. Om te kijken hoe dat zo is gekomen, moeten we helemaal teruggaan naar de Middeleeuwen. In die tijd was hier voornamelijk bos, met kleine boerderijen op lapjes grond. De boeren wilden meer landbouwgrond en hakten steeds meer bomen om totdat er na enkele eeuwen bijna geen bos meer over was. Naast akkerbouw begonnen de boeren ook met het houden van vee. Ze kwamen erachter dat je de mest van de dieren goed kunt gebruiken om landbouwgrond vruchtbaar te maken. Ze gingen mest met uitgeplagde heidegrond verspreiden op de landbouwgrond. Zo ontstonden de essen: stukken landbouwgrond die boven de rest van de omgeving uitsteken.

In de 19e eeuw was het met niet meer nodig om zoveel mest uit te rijden op de landbouwgrond. Dat kwam bijvoorbeeld door de uitvinding van kunstmest. Maar de bolle akkers van toen bleven bestaan en laten nog steeds zien hoe boeren hier ooit werkten. Tegenwoordig vormt de es een natuurlijke barrière tussen de waterbuffer Dakhorst en het nieuwe waterwingebied van Vitens.

Ivn1825 is on Shoudio and has shared 151 location based audio recordings sofar.

Ivn1825's Shoudios >

QR code for this recording: