by Ivn1774
-
ivn1774 170 plays | All rights reserved
Klimaatbuffers zijn gebieden waarin, als er teveel regen valt, het water kan worden opgeslagen om vervolgens in droge tijden schoon zoet water in het gebied beschikbaar te hebben. In ‘natuurlijke’ klimaatbuffers, zoals hier op IJsselmonde, wordt het water niet opgeslagen in een betonnen bak, maar in een natuurgebied. De grond in het gebied werkt als het ware als een spons. Het gemaal Breeman pompt, in tijden van droogte, water uit de Oude Maas naar binnen. Dit water wordt als gevolg van de zeespiegelstijging steeds zouter (verzilting) met grote gevolgen voor de gewassen op het land en de natuur. De opslag van zoet water in de klimaatbuffer maakt IJsselmonde minder afhankelijk van het water in de rivieren.
Door klimaatverandering wisselen periodes van stevige buien af met periodes van droogte en enorme hitte. ARK Natuurontwikkeling en het Wereld Natuur Fonds hebben in samenspraak met onder andere de gemeentes Barendrecht en Albrandswaard en het Waterschap Hollandse Delta de klimaatbuffer IJsselmonde gerealiseerd. Hierbij is aangehaakt bij de plannen om de Blauwe Verbinding te realiseren.
De klimaatbuffer IJsselmonde omvat het gebied van de Zuidpolder in Barendrecht en de Koedoodzone in Rhoon, een afstand van circa 7.5 km.